Kattungar

Kattungar väntas vecka 19 2022.


Winja är parad med Rubin, som vi fått låna av Sofia Hoelgaard som har SE*Talawats uppfödning. Tack snälla! <3

Winja är uppfödd av Anna Svensson, som har S*Famanas.

Rubin är uppfödd av Terese Forninge, som har SE*Mollydolls.

Det här blir Winjas första kull, men Rubin har några kullar sedan tidigare. Ungarna blir med störst sannolikhet brun bicolor, som föräldrarna, men det kan eventuellt bli någon blå bicolor också. 

 

Stamtavla för kullen >>


Kull född 14 maj 2020

Namn

Kön

Färg och teckning

Status 2020-06-05


SE*Fäbodas

Cumulus

 

Hane

RAG n 03 21

Brun Bicolor Tabby

Vikt: 400g
Bokad

SE*Fäbodas

Sunbeam

 

Hona

RAG n 03 21

Brun Bicolor Tabby

Vikt: 300g
Bokad

SE*Fäbodas

Summerwind

Hona

RAG n 03

Brun Bicolor

Vikt: 370g
Bokad

Att köpa kattunge från oss

 

 

Innan du bestämmer dig för en katt är det några saker vi vill att du har tänkt på, speciellt om du inte har katt tidigare. Det är annars absolut ingen nackdel om du inte haft katt tidigare, tvärtom så är det bara extra roligt. Det mesta är självklarheter:

 

- En katt blir över 15 år om den får vara frisk, och du måste vara beredd att ta hand om katten under hela den tiden.

- En katt kostar nästan lika mycket i drift varje år som en ragdoll kostar i inköp, oavsett ras eller huskatt, och du måste vara beredd att stå för kattens försörjning vad gäller försäkring, vaccinationer, foder av bra kvalité, sand, klös, eventuella veterinärbesök, osv, under hela kattens livstid.

- En ragdoll är normalt en väldigt social katt, och om ni är borta många timmar varje dag kan den behöva en kompis för att inte bli olycklig.

- En ragdoll behöver aktivering och stimulans, och du måste vara beredd att lägga lite tid på att busa och leka med din katt.

- Nästan alla katter älskar att vara ute, men det är ditt ansvar att detta i så fall sker på ett säkert och smärtfritt sätt, både för katten och din omgivning. Exempelvis genom att näta in en balkong, eller ta ut katten i koppel. Om du väl börjat vara ute med din katt kan det vara mycket jobbigt att sluta, så börja inte om du inte tänker fortsätta.

- Man kan självklart inte lämna en katt ensam under längre tid, så du behöver någon som kan se till katten för att exempelvis kunna åka på semester. Men ragdolls brukar vara ovanligt medgörliga, och det medför sällan några problem att exempelvis ta med katten till sommarstugan.

- Det är väldigt svårt att lära en katt att den inte får klösa på soffan eller tugga på sladden till mobilladdaren, så du måste vara beredd på att du kanske får anpassa ditt hem lite för din nya familjemedlem. Exempelvis genom att ställa en klösstolpe vid soffgaveln och plocka undan snören och sladdar.

- Allergier kan vara ett bekymmer, och vi ser helst att ni försöker kolla upp om någon i familjen är allergisk innan katten flyttar in. Om inte annat så i samband med att ni hälsar på. :)

 

 

En sällskapskatt från oss kostar 9500 kronor (+ 1000:- om den levereras kastrerad).

 

Vi har ingen kölista, utan förbehåller oss rätten att själva välja hem till våra ungar. Men hör gärna av dig i god tid ändå, det är ju spännande att vara med ända från början, även om en del av ungarna säkert kommer att utvärderas för eventuell framtida avel en god stund. Enklast är om du tar första kontakten via mail. Vi kommer sedan att vilja veta lite om vilka ni är, hur ni bor, arbetstider, eventuell tidigare erfarenhet, om ni är intresserade av någon viss typ av katt, osv. Att vi vill veta lite om dig är såklart för att vi vill försöka hitta en så passande kattunge som möjligt till dig, och så passande hem som möjligt till våra kattungar, och vi ser det bara som positivt om du ställer motsvarande frågor till oss, så att du vet att du hittat rätt uppfödare. :)

 

Kattungar kan bokas så fort allt känns bra från båda håll. När du hälsat på oss och kattungarna på riktigt, från ca 6 veckors ålder, och sen åkt hem och tagit en funderare, så kan de tingas. Det gör man genom att skriva ett tingningsavtal och betala en del av köpesumman, i vårt fall 15%. När det är gjort får vi som säljare inte ångra oss, men däremot kan du som köpare av sällskapskatt ångra dig ända tills du hämtar katten och skriver slutligt köpeavtal. Du får dock inte tillbaka tingningsavgiften om ditt eventuella avhopp skulle innebära merkostnader eller merarbete för oss .

 

Vi gör ingen skillnad på om katterna ser ut att hålla för utställning eller inte, men vi hjälper gärna till med att välja ut en lämplig unge om intresset finns.

 

Vi säljer gärna katter till avel. Men bara om den tilltänkta avelskatten har de kvalitéer som vi tycker att en avelskatt ska ha, och bara om den blivande ägaren visat den kunskap och det engagemang som vi tycker att både katterna och framtida kattungeköpare har rätt att förvänta sig. Det handlar ju om liv, och dessutom vill vi såklart att ragdollen ska fortsätta att utvecklas som den friska och underbara ras det är. En grundförutsättning för att få köpa katt för avel från oss är att man är registrerad uppfödare, och att man följer de hälsoprogram rasklubbarna rekommenderar. Men låt inte allt detta avskräcka på något vis, utan berätta om du är intresserad av uppfödning så ska vi hjälpa till så gott vi kan. :) Om man har intresset men saknar kunskapen så kan ett jättebra sätt vara att börja som fodervärd till en kull. En katt för avel kostar lite mer än en sällskapskatt, mest för att markera skillnaden, och för en avelskatt bör vi båda förvänta oss ett annat och lite större informationsutbyte.

 

 

När du hämtar din kattunge är den minst 12 veckor gammal, dubbelvaccinerad, ID-märkt med microchip, avmaskad eller undersökt med "kolla masken", registrerad med stamtavla i SVERAK, veterinärbesiktigad för högst sju dagar sedan, individuellt försäkrad i Agria, och naturligtvis rumsren och välgosad. Ungarna är också dolda-fel-försäkrade, men det är egentligen en försäkring för uppfödaren. Du som köpare av sällskapskatt är skyddad av konsumentköplagen när du valt en katt från en registrerad uppfödare, och du ska alltid ersättas om det skulle visa sig att katten har ett dolt fel, oavsett om vi har försäkring eller inte. Men det har vi. :)

 

 

När din nya familjemedlem flyttat in blir vi jätteglada om vi får en hälsning då och då. Dels vill vi väldigt gärna veta hur din kattunge utvecklas, ifall det är något vi behöver tänka på i framtida avel, och dels så är vi bara nyfikna på hur det går. :) Du är alltid välkommen med frågor och funderingar, och vi slutar aldrig att hjälpa till så gott vi kan. När kattungen är runt 4-6 månader är det dags för kastrering, om detta inte gjorts tidigare. Du bokar själv tiden hos veterinären, och meddelar oss när det är gjort. Exempelvis genom att messa ett foto på kastreringsintyget. Alla katter som inte är sålda till avel ska ovillkorligen kastreras, av flera olika anledningar som vi gärna berättar mer om. :)

 

 

Om du inte hittar den katt du söker här, så köp gärna en katt av en annan uppfödare och välj gärna en annan ras, eller en huskatt från ett katthem.

Men köp ALDRIG en katt som inte är grundvaccinerad, chip-märkt och veterinärbesiktigad. Famför allt inte om den annonseras med procentsatser av diverse raser, eller kallas "ragdoll utan stamtavla", något som tyvärr lurar många nybörjare att tro att katten är "finare" än andra illa uppfödda huskatter. I 99% av fallen är det frågan om rent bondfångeri, och det är synd om både procentkatterna och de stackars köpare som blir lurade. Eller du gör såklart som du vill, men vi hjälper dig gärna att hitta en ragdoll från en annan uppfödare om du inte hittar vad du söker här.

 

 

Tack för att du orkade läsa ända hit, och du är så välkommen att höra av dig om du undrar något mer! :)